EMERIKU JAKOVCU – BESTU ZLATNI GRB NK BATRINA ZA ŽIVOTNO DJELO (FOTO GALERIJA)

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • NASLOVNA

 

Ovaj  današnji događaj u Batrini, trebao se zbiti prošle (2019.) godine kada je klub navršio 60 godina života, ali „središte moći“ kluba nije cijelu godinu dalo „zeleno svjetlo“ radnom dijelu uprave da se organizira barem Svečana skupština u povodu vrijedne obljetnice, iako je predsjednik Božičević imao volju i inicijativu nije, nažalost, uspio. Prošla godina bila je bez pandemije, a ne obilježiti tako vrijednu obljetnicu je neoprostivo.
No „radni dio“ uprave ne zaboravlja ljude koji su dali doprinos kroz povijest. Ne živi klub samo posljednjih petnaestak godina, klub ima bogatu povijest i kroz njega je prošlo tisuće igrača, članova uprave i simpatizera.
Predsjednik Stjepan Božičević sa svojim najužim suradnicima, danas je predao Emeriku Jakovcu – Bestu najviše priznanje NK Batrina, Zlatni grb kluba za životno djelo. Danas Best slavi svoj 75. rođendan a sutra imendan. Ovu skromnu i kratku svečanost, sukladnu epidemiološkim mjerama, uveličao je i načelnik Općine Nova Kapela Ivan Šmit, te uručio poklon slavljeniku.
Imao je 14 godina kada se osnovao klub i odmah se počeo vrtiti oko njega. Bio je igrač i tada je dobio nadimak po slavnom Bestu. Sjećam se jedne utakmice kada je bio na odsluženju vojnog roka i došao na odsustvo, zabio  tri gola.
Vrlo rano uključio se u upravu kluba. Bio je na svim funkcijama, blagajnik, tajnik i predsjednik.
Kada je klubu bilo najteže, Best je bio tu, ako treba i sam.
Gradnja ovog igrališta, koje je rađeno vlastitim sredstvima i mukotrpnim radom, trajala je dugo, radovala je Besta i bio je važna karika u ovoj akciji.
Mnogi su već zaboravili da je klub imao autobus, zapravo dva. Oba su kupljena posredstvom batrinčana Marke Antića. Best je išao po oba, otklonio sve nedostatke, odmah u Zagrebu i dovezao autobus u Batrinu.
Autobus je održavao iz tjedna u tjedan. Vozio je Mirko tim autobusima i igrače i publiku. Čak je uspio iznajmljivati autobus, tako da smo čak i zarađivali na autobusu, zahvaljujući Bestu.
U nedogled možemo nabrajati događaje, anegdote, utakmice u kojima je glavnu ulogu imao Best.
Spomenuti ću njegovu najnoviju inicijativu da navijači i simpatizeri prikupe novac za sportski semafor. To ćemo svakako pokušati realizirati do proljeća.
Naš Best je vatreni navijač. Često plane jer ne trpi nepravdu pa zna, pojedincima reći brutalnu istinu koja im se ne sviđa a smatraju se nedodirljivim. Best je, ustvari, veliki emotivac. U posljednje vrijeme pitao me nekoliko puta: “Hoće li ovaj naš klub opstati?“
Bestu je ovaj klub život. Uzajamno se prožimaju i vole na jedan specifičan način. Zato s pravom zaslužuje nagradu za životno djelo – Zlatni grb kluba, njemu na sjećanje, da su i drugi svjesni njegovog doprinosa , vjernosti i ljubavi prema klubu i Batrini.
Hvala ti Best! Živio!

P.S.  Otkuda Emeriku nadimak BEST?

George Best (Belfast, 22. svibnja 1946. – London, 25. studenog 2005.), sjevernoirski nogometaš, koji je bio krilni napadač. Za Manchester United debitirao je 1963. godine

Počeo je sve češće piti, propuštati treninge i utakmice. U 11 godina igranja za Manchester, šest sezona zaredom bio je najbolji strijelac kluba a u sezoni 1967./68 i najbolji strijelac Prve engleske Lige. Maradona dobar, Pele bolji, Best najbolji, tako se o njemu govorilo i pisalo. Mnogi se slažu, većeg nogometnog talenta na kugli zemaljskoj nije bilo.

Preminuo je 25. studenog 2005. u Londonu dok je imao samo 59 godina. Na njegovom pogrebu ga je ispratilo 100.000 žalovatelja.

Možda vas zanima...