ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

SAT zimski

U nedjelju (sutra), 25. listopada, u tri sata ne zaboravite kazaljke sata vratiti za jedan sat unatrag, na dva sata.
Pomicanje  kazaljki u zapadnoj Europi uvedeno je početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, sa čime se dobilo „produženje“ dana, što je trebalo omogućiti uštede energije, prilagođavanje ljudi i radni dan činiti efikasnijim.

Iz MUP-a  podsjećaju vozače da po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama u razdoblju zimskog računanja vremena na motornom vozilu za vrijeme vožnje moraju danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla.
Vozači bicikla također od prvog sumraka do potpunog svanuća i u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Vozači mopeda i motocikla dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.
Vozačima u slučaju nepoštivanja tih propisa prijete kazne od 300 kuna, navodi MUP, koji apelira na vozače da tijekom vožnje imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

Dolazi također do promjena  obračuna tarifa električne energije, povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.

Možda vas zanima...