IN MEMORIAM EMERIK MIRKO JAKOVAC-BEST

 • BEST CB
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12

Napustio nas je naš Mirko Jakovac-Best.  Otišao je tiho, u vječnost, ostavivši  nam  svoju životnu priču koja istinski priča kako se voli svoje mjesto, svoj klub i prijatelji.

Dodijelili smo mu prošle godine za rođendan (4. studenog)  najveće priznanje NK Batrina, Zlatni grb za životno djelo, nismo očekivali da će nas ove godine napustiti.

Imao je 14 godina kada se osnovao klub i odmah se počeo vrtiti oko njega. Bio je igrač i tada je dobio nadimak po slavnom Bestu. Sjećam se jedne utakmice kada je bio na odsluženju vojnog roka i došao na odsustvo, zabio  tri gola.

Vrlo rano uključio se u upravu kluba. Bio je na svim funkcijama, blagajnik, tajnik i predsjednik.

Kada je klubu bilo najteže, Best je bio tu, ako treba i sam.

Gradnja ovog igrališta, koje je rađeno vlastitim sredstvima i mukotrpnim radom, trajala je dugo, radovala je Besta i on je bio  važna karika u ovoj akciji.

Mnogi su već zaboravili da je klub imao autobus, zapravo dva. Oba su kupljena posredstvom Batrinčana Marke Lovrića-Antića. Best je išao po oba, otklonio sve nedostatke, odmah u Zagrebu i dovezao autobuse u Batrinu.

Autobuse je održavao iz tjedna u tjedan. Vozio je Mirko tim autobusima i igrače i publiku. Čak je uspio iznajmljivati autobus, tako da smo  i zarađivali na autobusima, zahvaljujući Bestu.

U nedogled možemo nabrajati događaje, anegdote, utakmice u kojima je glavnu ulogu imao Best.

Spomenuti ću njegovu najnoviju inicijativu da navijači i simpatizeri prikupe novac za sportski semafor. Upravo na predaji Zlatnog grba, u realizaciju se uključio načelnik općine Ivan te je uz pomoć  Općine ova Bestova ideja realizirana. Sada poslije njegovog odlaska, napisati ćemo  na semaforu njegovo ime, neka se pamti.
Kroz svoj rad u sportu stekao je veliki broj prijatelja sa kojima se rado nalazio na stadionu svoga voljenog kluba i na gostovanjima.

Naš Best bio je vatreni navijač. Često je planuo  jer nije  trpio nepravdu pa je  znao pojedincima reći brutalnu istinu koja im se nije sviđala a smatraju se nedodirljivim. Best je, ustvari, bio veliki emotivac. U posljednje vrijeme pitao me nekoliko puta: “Hoće li ovaj naš klub opstati?“

Bestu je ovaj klub bio život. Uzajamno su se prožimali i voljeli  na jedan specifičan način.

Hvala ti Best za sve.
Laka ti bila hrvatska zemlja koju si svim srcem volio.

Posljednji ispraćaj biti će u subotu 20. studenog na mjesnom groblju u Novoj Kapeli u 13.00 sati.

 

P.S.  Otkuda Emeriku nadimak BEST?

George Best (Belfast, 22. svibnja 1946. – London, 25. studenog 2005.), sjevernoirski nogometaš, koji je bio krilni napadač. Za Manchester United debitirao je 1963. godine

Počeo je sve češće piti, propuštati treninge i utakmice. U 11 godina igranja za Manchester, šest sezona zaredom bio je najbolji strijelac kluba a u sezoni 1967./68 i najbolji strijelac Prve engleske Lige. Maradona dobar, Pele bolji, Best najbolji, tako se o njemu govorilo i pisalo. Mnogi se slažu, većeg nogometnog talenta na kugli zemaljskoj nije bilo.

Preminuo je 25. studenog 2005. u Londonu dok je imao samo 59 godina. Na njegovom pogrebu ga je ispratilo 100.000 žalovatelja.

NOGOMETNI KLUB BATRINA i prijatelji

 

Možda vas zanima...