239. OBLJETNICA POSVEĆENJA ŽUPNE CRKVE BLAŽENE DJEVICE MARIJE U NOVOJ KAPELI

1 2

Crkva se počela graditi 1773. godine a već 1774. godine bila je pod krovom, što je i za današnje prilike izuzetno efikasno i brzo građenje. Iako izgrađena još se godinama uređivala.
12. rujna 1774. godine, na blagdan Imena Marijina,  uz sudjelovanje mnoštva pučana, u svečanoj procesiji prenesen je čudotvorni kip iz stare župne crkve na Dubovcu.U nišama na pročelju postavljeni su kipovi svetog Tome, zaštitnika župnika Tome Grgurevića te kip svetog Henrika, zaštitnika satnika Henrika von Sunstenaua, zapovjednika graničarske satnije u Novoj Kapeli. U crkvu je unesen i inventar iz napuštenih kapela svetog Antuna pustinjaka iz Batrine i sveta Klare iz Siča.
13. srpnja 1777. godine obavljen je svečani čin posvećenja crkve. Iako posvećena još nije bila sasvim dotjerana. 1780. g. uređivao se glavni kameni oltar. Pozlaćeni ciborij poklonila je crkvi carica Marija Terezija. Krstionica je prenesena iz kapele svete Klare.
1796.g. iz Beča stigao je novi kip Majke Božje od mjedi za koji je inicijalna sredstva (600 forinti) oporučno ostavio župnik Toma Grgurević.

Izvor: 200 novokapelačkih proljeća, dr. Juraj Kolarić-1977.g.

Možda vas zanima...