BATRINA DANAS SLAVI SVETOG ANTUNA PADOVANSKOG

Batrinčanke i Batrinčani danas slave Blagdan sv. Antuna Padovanskog, danas je „Ljetno Antunovo”.  U Batrini u kapelici sv. Antuna, kao priprava za današnji, Blagdan služene su trodnevnice, a danas je svečanom Svetom Misom obilježen blagdan zaštitnika sela.

Prva kapelica bila je sv. Antuna Opata nalazila se uzvisini između „Kućišta“ i „Mlake“ koja se u narodu naziva „Crkvica“, i spominje se u komorskom popisu iz 1730. godine. 2011. godine udruga „Sv. Antun“ Batrina, na inicijativu dr. sc. Antuna Lovrića, obilježila je to mjesto prigodnim križem i spomen pločom.

Gradnja današnje kapele sv. Antuna započela je 1895. godine od sredstava koje je selo dobilo prodajom zemlje (Šodergraba“)  na kojoj se vadio šljunak za izgradnju pruge Batrina-Pletarnica. Gradnja je završila već 1896. g. a blagoslovljena je 20. rujna iste godine. Prošle  godine bila  je 120-a obljetnica blagoslova kapele sv. Antuna.

Sv. Antun Padovanski

Antun Padovanski rodio se 1195. godine u Lisabonu, glavnom gradu Portugala. Krsno mu je ime bilo Fernando Martins de Bulhões ili Fernando Martim de Bulhões e Taveira Azevedo (ovisno o izvorima). Ostavivši svijet i stupivši u red sv. Franje, dobio je ime Antun, a jer je umro u talijanskom gradu Padovi i tu počivaju njegovi ostaci, dobio je naslov Padovanski. U rodnom Portugalu je štovan kao (Santo António de Lisboa) .
Umro je 13. lipnja 1231. svrši on svoj blagoslovni rad. Umire u Arcelli kod Padove u svojoj 36. godini. Braća njegova pokopaše ga na njegovu želju u padovanskoj crkvi svete Marije Veće. Već u svibnju 1232. godine uvrsti ga papa Grgur IX. u Svece. Redovnici sv. Franje odmah počeše pripreme oko gradnje crkve u Padovi na čast sv. Antunu Padovanskom. Crkva se dogradi 1263. godine; u travnju iste godine bude posvećena i u nju moći sv. Antuna prenesene. Ovu je svečanost uzveličao svojom prisutnošću tadanji general reda sv. Bonaventura. Ovaj dade otvoriti lijes sv. Antuna i svi se zadiviše, kada su vidjeli istrulo tijelo samo jezik cijel i rumen, kako je ostao sve do dana današnjega.

Možda vas zanima...