Uz bogat glazbeno-scenski program Svečano otvorene 52. Vinkovačke jeseni

Na velikoj pozornici na Trgu bana Šokčevića sinoć je održan program naslovljen “Ex Slavonia” ili “Iz Slavonije” kojim su svečano otvorene  52. Vinkovačke jeseni što se od 8. do 17. rujna održavaju pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

„Dobro došli u grad koji njeguje hrvatsku tradicijsku priču više od pola stoljeća. Pozivam vas da ovog vikenda, koji je kruna naše manifestacije, zajedno zavirimo u bogatu riznicu hrvatske tradicijske kulture i baštine, te da u našem gradu doživite svu ljepotu običaja Domovine, a na našim ulicama i trgovima možete okusiti Slavoniju svim čulima. ​Ljepotu naše pitome slavonske ravnice okrunila je ova manifestacija koja svojim optimizmom i nenadmašnom ljepotom uvijek iznova donese radost u srca, kako sudionika, kojih je ove godine gotovo 10.000, tako vjerujem i vas koji ste večeras ovdje. ​Slavonija je svijetu pružila sjajnu plejadu ljudi koji su svojom riječju i vizijom oplemenili svoj zavičaj, obogatili čovjekov život potakli njegove misli i zatitrali njegovim osjećajima. Uvjeren sam da su Vinkovačke jeseni kroz svojih pola stoljeća uspjele dočarati prošlost u njenim izvornim oblicima, uspješno pokazati sadašnjost, a istodobno usmjeriti u budućnost mnoge mlade naraštaje koji će njegovati običaje svojih predaka i ljubav prema hrvatskoj zemlji. Nadajući se da ćemo ovom manifestacijom u hrvatskom narodu izazvati osjećaj zajedništva, ljubav prema tradiciji i optimizam koji nam nedostaje, želim vam dobrodošlicu na 52. Vinkovačke jeseni“ – rekao je vinkovački  gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 52. Vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić, a potom je manifestaciju otvorio predsjednik sabora Goran Jandroković, koji je naglasio kako je ovaj tradicionalni hrvatski folklorni festival postao jedan od najvažnijih manifestacija ove vrste u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe.

Glumci, pjevači, solisti na tradicijskim glazbalima, tamburaški sastavi, kulturno-umjetnička društva, pjevačke skupine i mnogi drugi, bili su dio scensko-glazbene priredbe, koju je i ove godine zamislila autorica Ana Cvenić, prema čijim riječima strukturu scenarija čini ditiramb ljepota slavonske ravnice iskazan pjesmom vinkovačkog pjesnika Vladimira Kovačića „Ex Slavonia“ i niz fragmenata kroz koje se priča o Slavoniji. To je i priča o mladima, kojima je na prvom mjestu po važnosti ljubav i ljepota, pojašnjava Ana Cvenić.

U bogatom programu sudjelovalo je 14 profesionalnih i četvero amaterskih glumaca, zatim KUD Šumari, HKUD Osijek 1862., KUD Šokadija iz Starih Mikanovaca, tamburaški sastavi Dike, Slavonske lole, Caprio, Đeram, Slavonski dukati, pjevačke skupine Sinovi atara, Ženska pjevačka skupina Andrijaševci, pjevačka grupa Lipe, Šima Jovanovac, Stanko Šarić…

Možda vas zanima...