KOLO NA DVA ŠTUKA ŠESNAESTI PUTA U ORUBICI

orubica

U organizaciji  Kulturno-umjetničke udruge “Marijan Lanosović” u subotu, 27. kolovoza u Orubici će se održati 16. smotra folklora ‘Kolo na dva štuka’. Središnji kulturno-umjetnički program počinje povorkom sudionika u 17:00 sati te nastupima KUD-ova u 17:30 sati. Uz raznovrsni kulturno-umjetnički program, osigurana je i bogata gastronomska ponuda, pogotovo tradicionalnih ribljih specijaliteta! Za ugodnu atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav “Svirci” iz Slavonskoga Broda!

Domaćini i organizatori vas pozivaju na smotru i žele ugodan boravak u njihovom prekrasnom pitoresknom posavskom selu, dobru zabavu te zahvalu za doprinos u očuvanju tradicije Lijepe Naše!

Prvi službeni zapis “Kola na dva štuka” datira iz 1953. godine, s Međunarodne smotre folklora održane u Zagrebu. Izveo ga je ogranak Seljačke sloge iz Orubice. Orubičko “Kolo na dva štuka” upisano u registar Ministarstva kulture kao zaštićena nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske 2013. godine. Zaštićen je način izvedbe kola, u kojem sudjeluje 28 plesača, jednak broj muških i ženskih. Od 14 muških plesača sedam ih pleše dolje, a sedam gornjih tvori štuk. Zaštićen je i način pjevanja, a to je pjesma u tri glasa i dvije glide, što znači da prvo žene pjevaju stih, a muškarci ga zatim ponavljaju.

Možda vas zanima...