Makedonska veleposlanica u Hrvatskoj posjetila Novu Gradišku

  • dscn4248-2
  • dscn4252-1
  • dscn4254
  • dscn4272-1
  • dscn4261

 

Makedonska veleposlanica Daniela Karagjozoska proteklog je dana u prijepodnevnim satima posjetila Novu Gradišku. Povod posjeta je 9 godišnjica smrti makedonskog pjevača Toše Proeskog, koji je preminuo u Novoj Gradiški 16. listopada.

Makedonija i Hrvatska uvijek su imale dobre odnose. To se najbolje vidi po proizvodima u trgovinama u Makedoniji. Naime, veliki su ljubitelji hrvatskih proizvoda i imaju tradiciju kupovanja istih. Isto tako, Hrvatska podupire Makedoniju na putu prema Europskoj uniji.

Veleposlanica Karagjozoska nije prvi puta u Novoj Gradiški.

-Ovo nije moj prvi posjet, već prije sam bila ovdje kako bi se povezali na gospodarskom planu, ali ovdje živi nekoliko makedonskih obitelji. Svakako sam ovdje i povodom 9. obljetnice smrti Toše Proeskog, našeg anđela, čovjeka koji je povezao bivše jugoslavenske zemlje. Drugi razlog je i povezivanje i bratimljenje Nove Gradiške i jednog makedonskog grada. Gospodarstvo je uvijek tema broj jedan u obje zemlje. Trudimo se da se ono međusobno osnaži.

Nedavno su sportska delegacija i gradonačelnik Vinko Grgić posjetili Makedoniju. Plan je potpisati povelju o prijateljstvu s jednim makedonskim gradom, a više njih je iznijelo takav prijedlog, kaže gradonačelnik Grgić.

-Bilo nam je prelijepo, četiri dana smo uživali. Ali imamo jedan problem. Četiri grada su se ponudila da budu prijatelj grada Novoj Gradiški, Prilep, Kruševo, Kavadarci i Gevgelija. Pitanje je koga odabrati, jer pravilo je jedan grad.

Direktorica Turističke zajednice Nova Gradiška, Dinka Matijević, smatra kako je to dobro jer će se na taj način povezati gospodarstvo, ali i udruge iz obje zemlje.

Veleposlanica Karagjozoska obećala je da će biti od pomoći kada se gradska vlast odluči za jedan grad.

-Znate da sam uvijek dostupna. to i je moja uloga. Vjerujem da koji god grad odaberete, bit ćete zadovoljni. Makedonci su odlični domaćini, uvijek otvorena srca. Buduće prijateljstvo samo će dodatno osnažiti povezanost Nove Gradiške i Makedonije. Na godinu će biti 10 godišnjica od smrti Toše Proeskog. Do tada će već biti postignuta suradnja između gradova.

Nakon sastanka, veleposlanica Daniela Karagjozoska, gradonačelnik Vinko Grgić i dogradonačelnica Vesna Đapić posjetili su spomen obilježje Toše Proeskog, jer upravo je ovaj veliki humanitarac povezao Novu Gradišku i Makedoniju.

Možda vas zanima...