U Novoj Gradiški održan sastanak poljoprivrednika i predstavnika kanadskog fonda – cilj je izgradnja tvornice za proizvodnju biodizela

  • fond1
  • fond2
  • fond3
  • fond4

 

U srijedu, u prijepodnevnim satima u Gradskoj vijećnici u Novoj Gradiški održan je sastanak predstavnika kanadskog fonda Uniglobe Capital Trust s predstavnicima grada Nova Gradiška i poljoprivrednicima iz okolnih općina.

Predstavnici fonda za Jugoistočnu Europu, Ervin Poredoš i Žarko Blau odgovarali su na brojna pitanja poljoprivrednika. Gradonačelnik Vinko Grgić smatra kako bi ova vrsta suradnje bila dobra i za grad Novu Gradišku jer postoji mogućnost otvaranja tvornice za preradu biodizela, ali najvažnije, za poljoprivrednike iz okolnih općina koji bi proizvodili sirovine.

-Prije mjesec dana u Novoj Gradiški održana je prezentacija o potencijalnim ulaganjima u Industrijski park Nova Gradiška. Predstavnici su htjeli da se danas održi ova prezentacija s poljoprivrednicima koji su obaviješteni. Želja nam je svima odraditi dobar posao, jer na dobitku bi bili svi. Ukoliko se odlučite za suradnju s ovim fondom, a oni budu zadovoljni s veličinom zemlje na kojoj bi se sijale potrebne kulture, u Industrijskom parku bi fond uložio u izgradnju tvornice za preradu biodizela. Naravno, to bi dovelo do novih zapošljavanja.

Ervin Poredoš na samome je početku predstavio kanadski fond Uniglobe Capital Trust

-To je jedan veliki fond, koji za oko 600 članica traži i financira projekte, posebno u zemljama u razvoju. Oni ne ulaze kao banka, već kao partneri, na način projektnog financiranja. Oni investiraju na način da ulažu ulažu od građevinske dozvole pa na dalje. Konstrukcijsku fazu-NE, već razvojnu fazu.

Biodizel je budućnost i isplati se biti partner na ovome projektu.

Pošto je tu potrebno od 7.000 do 10.000 hektara zemlje, da se projekt napravi, Fond je uvidio da toliko zemlje u Hrvatskoj ima, za razliku od Europe gdje je zemlja već iskorištena. Dobro je ući u ovaj projekt i postati partner, jer prema Uredbi o kakvoći goriva iz 2010. godine, određuje da 5,75% udjela u dizelu mora biti biodizel. A do 2020. godine taj udio bit će povećan na 20%. Od poljoprivrednika se očekuje da posiju određene kulture. U obzir dolazi uljana repica, suncokretovo ulje i soja. Ovakva tehnologija za preradu je čista i zahtjeva čiste kulture. Valja naglasiti da tehnologija prerade nije štetna za okoliš.

Poljoprivrednici su imali brojna pitanja, a najviše ih je zanimala otkupna cijena žitarica, jer su se do sada nebrojeno puta opekli.

-Nas zanima otkupna cijena sirovine?

Poredoš je odgovorio kako će poljoprivrednici dobiti cijenu zaštićenu ugovorom. Cijena bi se kreirala u dogovoru s poljoprivrednicima; na osnovi burzovne cijene dodao bi se bonus od cca. 30%. Sa sadašnjom cijenom soje od 2,30kn, poljoprivrednici bi dobili oko 3kn, što je i više nego zadovoljavajuće.

Iduće pitanje bilo je vezano za sjeme, njegovu cijenu i nabavku. Poljoprivrednici su rekli kako u Hrvatskoj već postoji kvalitetno sjeme domaćih sjemenarskih kuća.

Predstavnik Žarko Blau rekao je kako sjeme neće morati dolaziti iz Kanade i neke druge zemlje, ukoliko je ono u Hrvatskoj kvalitetno i odgovarajuće. Isto tako važno je naglasiti da ukoliko poljoprivrednici dobiju sjeme od Fonda, ono nikako neće biti GMO, jer je ono u Hrvatskoj zabranjeno.

Za kraj, svi sudionici sastanka dogovorili su korake koji bi mogli dovesti do ove investicije. Poljoprivrednici će sa službene stranice grada Nove Gradiške moći preuzeti pismo namjere, u kojemu trebaju navesti veličinu zemlje s kojom raspolažu. Ta bi se pisma skupila i nakon blagdana Svih svetih poslala predstavnicima Ervinu Poredošu i Žarku Blau. Nakon toga provela bi se analiza tla kako bi se ustanovilo što treba sijati, a kao posljednje, poljoprivrednicima bi se poslao prijedlog ugovora. U slučaju da ukupno zemljište zainteresiranih poljoprivrednika bude oko 7000 hektara, postoji mogućnost da se u Industrijskom parku u Novoj Gradiški otvori tvornica za preradu sirovina u biodizel. Gradonačelnik Grgić zaključio je da bi od ovoga projekta cijela okolica mogla imati koristi.

Možda vas zanima...