ŠIROKOPOJASNI INTERNET – USKORO U NAŠIM OPĆINAMA

  • NET 1 [226024]
  • NET2 [226019]
  • NET3 [226018]
  • NET4 [226023]
  • NET5 [226022]
  • NET6 [226021]
  • NET7 [226020]

 

Sve je više zajedničkih projekta koje provode jedinice lokalne samouprave na novogradiškom području. Jedan od značajnijih projekata koji će se u iduće dvije godine realizirati na području Nove Gradiške i okolnih općina je širokopojasni internet koji će obuhvaćati općine Cernik, Davor, Dragalić, Okučani, Gornji Bogićevci, Nova Kapela, Rešetari, Stara Gradiška, Vrbje i Staro Petrovo Selo, te grad Novu Gradišku.  Ugovor su potpisali načelnici općina u Maloj gradskoj vijećnici u srijedu 13. srpnja.
U ime grada Nove Gradiške prisutne je pozdravio gradonačelnik Vinko Grgić koji je potpisao ugovor:
„Ovo je prilika da konačno naši građani dobiju uslugu kakvu imaju ostali gradovi u Hrvatskoj. Jednostavno rečeno, cijene nekih internet usluga u cijeloj Hrvatskoj iznose 300 kuna, ali kvaliteta usluge nije ista. U Zagrebu imaju odličnu sliku, a kod nas se slika na TV-u zamrzava. Želimo to riješiti, pa da građani i mještani u našem kraju imaju jednake usluge kao i ostali. Ono što je sigurno je to da se cijene usluga bez obzira na postavljanje optičke mreže neće mijenjati.“

Ispred općina, za sada su ugovore potpisali, načelnik općine Cernik, Nikola Jugović, načelnik općine Gornji Bogićevci, Pavo Klarić, načelnik općine Stara Gradiška. Velimir Paušić, načelnik općine Davor Đuro Anđelković, načelnik općine Nova Kapela, Ivan Šmit, načelnik općine Dragalić, Zvonimir Karlik, načelnik općine Staro Petrovo Selo, Željko Kočijašević te gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić.

Uvjeti za jedinice lokalne samouprave su više nego povoljni kao i za domaćinstva i ostale korisnike. Projekt EU financira u iznosu od 75 posto ukupne vrijednosti, a preostalih 25 posto troška snosili bi privatni partneri odnosno operateri.

Za izradu projektne dokumentacije Grad i deset Općina bi trebali platiti 200.000 kuna što po domaćinstvu iznosi 12 kuna. O broju domaćinstava bi ovisio i iznos koji bi svaka lokalna samouprava trebala platiti. Dakle, ne radi se o velikom novcu, a koristi nisu male. Domaćinstva, poslovni sektor i ostali korisnici interneta, za cijenu koju sada plaćaju, a možda i nižu, dobili bi 20 puta veću kvalitetu mreže, odnosno 20 puta veću brzinu. Uz to bi bili zaštićeni cijenama.

Analiza projekta i potrebna dokumentacija trebale bi biti spremne do maksimalno 120 dana.

Predstavnici T-coma Milan Meden i Davor Soldek kažu da se radi o respektabilnom projektu koji obuhvaća 16.000 domaćinstava i 45.000 stanovnika. Po domaćinstvu bi ulaganje iznosilo 1.000 eura što znači da će ukupna investicija iznositi 16 milijuna eura. Projekt bi se trebao realizirati najkasnije u roku od 18 mjeseci.

Dodajmo da je Operativni program prošao sve pripreme u Hrvatskoj, odobren od Europske komisije, a jučer ga je odobrila i tehnička Vlada Republike Hrvatske.

Možda vas zanima...