NA SNAGU SU STUPILE NOVE ZAKONSKE OBVEZE ZA VLASNIKE/SKRBNIKE PASA

Poštovani mještani općine Nova Kapela,

Obavještavamo Vas da je na snagu stupio Zakon o zaštiti životinja, kojim se propisuje odgovornost i obveze fizičkih i pravnih osoba, radi zaštite životinja tijekom korištenja, ali i inspekcijski nadzor i prekršajne odredbe.
Ovaj Zakon pred vlasnike/skrbnike pasa stavlja obveze kojih se nužno pridržavati, s obzirom da su propisane i značajne kazne za nepoštivanje istih.
Općina Nova Kapela Vas ovim putem želi ukratko informirati o obvezama koje se pred Vas stavljaju, kako biste njihovim pridržavanjem izbjegli kazne koje je Zakon odredio.
Također, vjerujemo da će se, poštovanjem propisanih zakonskih odredbi, smanjiti broj napuštenih pasa koji sve više postaju prijetnja sigurnosti naših mještana.
Kratak pregled obaveza koje su vlasnici/skrbnici pasa dužni poštivati i zakonom propisane kazne:

NENAPUŠTANJE:  Zakonom o zaštiti životinja zabranjeno je napuštanje životinje.                               Propisana je kazna  do  30.000 kn.

OBAVEZNO MIKROČIPIRANJE:  Vlasnik/skrbnik psa dužan je mikročipirati psa. Svi psi na području Općine Nova Kapela moraju biti mikročipirani. Zakonom propisana kazna za nepoštivanje ove obveze iznosi do 6.000 kn.

KONTROLA RAZMNOŽAVANJA:  Zakonska obveza skrbnika je i osigurati kontrolu razmnožavanja životinje. Ako skrbnik ne želi zbrinuti neželjenu mladunčad, snosi troškove zbrinjavanja.

Kazna za nepoštovanje ove obaveze iznosi do 30.000 kn.

SVI POTREBNI UVJETI: Skrbnik mora osigurati potrebne uvjete za kućne životinje, što uključuje i veterinarsku skrb. Zanemarivanje i zlostavljanje životinja kažnjivo je iznosom do 30.000 kn, a mučenje i ubijanje zatvorskom kaznom do godine dana.

OVLASTI KOMUNALNOG REDARA: Skrbnik životinje obavezan je komunalnom redaru predočiti dokaz o mikročipiranju i cijepljenju psa.

ČIŠĆENJE IZMETA I POVODAC:  Skrbnik je dužan počistiti izmet za svojim psom i držati životinju na povodcu, osim na mjestima gdje je dopušteno da se pas kreće slobodno.

Budite odgovorni i ne riskirajte visoke novčane kazne! Odvedite svojega psa na cijepljenje, mikročipiranje i kastraciju te održavajte svoje naselje čistim i ugodnim za život.

Ako ste svjedok kršenja zakona, zanemarivanja ili zlostavljanja životinja, svakako prijavite takve slučajeve nadležnoj veterinarskoj inspekciji i komunalnom redarstvu, a u slučaju zlostavljanja i policiji. Budite aktivni sudionik društva i zašite životinja!

Ovim putem napominjemo da je Zakon predvidio i provođenje inspekcijskog nadzora nad provođenjem propisanih odredbi.

Stoga Vas obavještavamo da će uskoro krenuti i inspekcijski nadzor.

Iz tog razloga ovaj letak ima za cilj informirati naše stanovnike, kako bi bili spremni na obaveze koje se pred njih stavljaju Zakonom o zaštiti životinja, te izbjegli plaćanje visokih kazni.

Možda vas zanima...