BLAGDAN SV. IVANA KRSTITELJA U NOVOJ KAPELI

  • sv. Ivan1
  • sv. Ivan2
  • sv. Ivan3
  • sv Ivan 4
  • sv. Ivan5
  • sv. Ivan6
  • sv. Ivan7
  • sv. Ivan 8

 

Svetom misom, pred kapelom sv. Ivana Krstitelja u Novoj Kapeli, svake godine 24. lipnja slavi se blagdan rođenja svetog Ivana Krstitelja. Tako je bilo i ove godine.

Skromna kapela ima bogatu povijest. U prvoj polovici 19. stoljeća u mjestima koja nisu imala kapelu, u središtima su postavljani križevi za pobožnost vjernika a uz neke od njih nalazili su se i tornjevi sa zvonom. Da je i u Novoj Kapeli postojao takav križ izrađen od drvenih greda, svjedoči zapis iz 1841. godine. Već 24. lipnja 1848. godine na blagdan sv. Ivana Krstitelja, Novokapelčani su  izgradili novi križ i zavjetovali su se da će taj dan svetkovati. Kapelčani su 1862. godine na blagdan patrona, na mjestu gdje se do tada nalazio križ (pred kućom br.18-tada), postavili kamen temeljac za kapelu, koja je već slijedeće godine (1863.), 11. svibnja bila svečano blagoslovljena. Kapelu je izvana i iznutra oslikao Ivan Debeljaković, slikar iz Slavonskog Broda. Sliku  sv. Ivana Krstitelja koju je izradio slikar Ignacije Berger mlađi iz Neutitscheima, poklonila je Alojzija Pravditz. Zvono od 45 libra, s likom sv. Ivana, nabavljeno je u Zagrebu. Kapelčani su 8. travnja 1863. godine, potpisali slijedeći zavjet:

„Zaveznica

Mi doli podpisani starešine i izabrani općine Nova Kapela u naše i naših potomakah ime s ovim obvezujemo se da ćemo našu kapelicu na čast sv. Ivana Krstitelja 1863. iz zavita sazidanu i svim za službu Božju u njoj pristojno obvršivati providjenu u dobrom stalištu uzdržavati i sve potrebno nabavljati, da Božjeg blagoslova po utočištju zavjetnika sv. Ivana Krstitelja dionici postanemo. Ovo pred dotičnim poglavarstvom svitovnim i duhovnim vlastoručno podpisujemo ili križa znamenjem potvrđujemo.

Nova Kapela, dne 8. travnja 1863.“

Slijede potpisi deset osoba zajedno sa župnikom M. A. Babićem.

Na Veliku subotu 15. travnja 1922. godine, kapela je dobila zvono koje je nabavljeno u Novoj Gradiški a saliveno  u radionici Ernesta Szaboa u Grazu.

Tridesetih godina 20. st. slika sv. Ivana Krstitelja bila je već trošna te su pobožne žene sabrale novac za nabavku kipa sv. Ivana. 17. travnja 1933. godine na uskrsni ponedjeljak kip je blagoslovljen i u svečanoj procesiji  uz gruvanje mužara, prenesen iz župne crkve u kapelicu.

Možda vas zanima...