Božićni ugođaj u naseljima novokapelačkog kraja

Obišli smo novokapelački kraj i fotografijom zabilježili kako su uređena središta naselja za nadolazeće božićne blagdane. Ugodno smo iznenađeni trudom i zatečenim, iako u nekim naseljima radovi još uvijek traju. Prema informacijama do  kojih je došao portal Slavonska posavina, u nekim naseljima aktivne su bile lokalne udruge, u nekima mladež i djeca od vrtićke dobi i osnovnoškolci, u nekima su jaslice postavljene u cintore kapelica uz aktivnost Župe. Općinske komunalne službe u središtima Nove Kapele i Batrine postavile su prigodnu božićnu rasvjetu koja daje posebni ugođaj.

U svakom slučaju, sve viđeno je za  pohvalu. Pogledajte fotografije i uvjerite se.

GEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERA      GEDSC DIGITAL CAMERA                                             Središte Nove Kapele i čuvene bolte, ostaci postaje satnije u kojoj je stolovao, krajem 18. st. satnik Henrik Sunstenau, koji je 1771.g. u suradnji sa župnikom Tomom Grgurevićem u ovoj zgradi uveo u službu prvog javnog učitelja, “ludi magistra” Franju Tishlera i tako utemeljio školstvo u Novoj Kapeli. Ostaci ove zgrade (bolte) poslužile su autoru općinskog grba kao temeljna ideja i središnji motiv grba. Ovako vrijedan povijesni objekt svakako zaslužuje ovakav božićni ugođaj. Ispred bolti su jaslice i adventski vijenac a konture objekta naglašene su prigodnim svjetlosnim efektom

GEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERA

Središte najvećeg naselja Batrine, već tradicionalno, po četvrti puta dobilo je božićno ruho, za kojega je najzaslužnija udruga “Sveti Antun”. Ispred kapelice svetog Antuna prekrasne su jaslice i veliki, ukusno izrađen adventski vijenac, a kultna ” batrinska straža”, obnovljeni objekt koji datira s kraja 19.stoljeća, dobila je božićno ruho.

GEDSC DIGITAL CAMERAGEDSC DIGITAL CAMERA

Središte Donjeg Lipovca uredili su vrijedni članovi udruge “Šušanje”

GEDSC DIGITAL CAMERA

U Dragovcima su radovi još bili u tijeku ali prizor je prekrasan.

GEDSC DIGITAL CAMERA

Mještani Magić Male prekrasne jaslice izrađene od materijala iz našeg podneblja, smjestili su u cintor crkve.

GEDSC DIGITAL CAMERA

Prigodne jaslice krase i najmanje naselje novokapelačkog kraja, turistički poznatu Staru Kapelu.

 

Možda vas zanima...