DAN ŽENA NEKADA I DANAS

dan zena fotka

Danas je Dan žena. Kako je sve počelo?

Ideje za obilježavanje Međunarodnog dana žena javljaju se po prvi puta na početku 20. stoljeća, kada je industrija ubrzano rasla i kada je zbog loših radnih uvjeta često dolazilo do protesta. U New Yorku već u 19. st., 8. ožujka 1857.g. žene zaposlene u  industriji tekstila i obuće demonstriraju javno, zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća a demonstrantice je rastjerala policija. 8. ožujka protestralo se  godinama, a najpoznatiji protest zbio se 1908.g. kada je kroz New York u povorci bilo 15.00 žena koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje radne uvjete, veće plaće i pravo glasa.
1910. godine održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu, na kojoj je usvojen prijedlog njemačke socijalistice Clare Zetkin i ustanovljen je „Međunarodni dan žena.”
U mnogim komunističkim zemljama praznik je izgubio svoj ideološki oblik i postao prilika muškom spolu za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicima nježnijeg spola.
U Zapadnom svijetu se Međunarodni dan žena prestao obilježavati 1930-ih zbog toga što se povezivao s komunizmom. Majčin dan, blagdan u čast majki obilježava se u tim zemljama svake druge nedjelje u svibnju.

Mnoge organizacije u svijetu danas obilježavaju Međunarodni dan žena sa ciljem pune ravnopravnosti žena i muškaraca. Još uvijek, bez obzira na napredak  i razvoj demokracije, žene su slabije plaćene za isti posao, nisu dovoljno zastupljene u politici, još nije iskorijenjeno nasilje nad ženama. S toga danas Dan žena nema više ideološki smisao ali ima za cilj borbu za ravnopravnost i nenasilje.

Možda vas zanima...