Rekordan broj nastupa HKUU “Trenk” Nova Gradiška

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11

 

Članovi Hrvatsko kulturno umjetničke udruge “Trenk” iz Nove Gradiške proteklog su vikenda održali redovnu godišnju skupštinu. Kao i protekle 22 godine, cilj rada im je druženje, pjevanje, plesanje, učenje glume, istaknula je tajnica i voditeljica Udruge, Vesna Vlaović. Protekle godine bili su vrlo aktivni, pa su tako ostvarili rekordan broj nastupa, čak 34. Nastupili su na brojnim smotrama u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Posebno su istaknuli nastup dječje i odrasle skupine na Brodskom kolu, četverodnevno putovanje u prijateljski grad Herzogenaurach u Njemačkoj, dvodnevni nastup u Beču na 30. Slavonskim jesenima, skupa s Marijom Pavković Snašom i Slavonskim dukatima, te nastup dječje skupine na Međunarodnom festivalu dječjeg folklora u Kutini. Redovito održavaju svoje godišnje koncerte, te nastupaju na svim važnim manifestacijama u Novoj Gradiški. Zbog promicanja kulture i društvenog života, Grad Nova Gradiška im je prošle godine dodijelio najviše gradsko priznanje, nagradu Grada.

Rade u nekoliko sekcija: dječja mlađa i starija, folklorna mlađa i starija, tamburaška, pjevačka odrasla i mlada. Poznata je njihova dramska sekcija koja broji oko 15-ak članova. Njome žele oživjeti stare običaje koji su već gotovo zaboravljeni, nošnju i uporabne predmete toga vremena. Posebnu pozornost posvećuju izričaju gotovo svih sela koja gravitiraju Novoj Gradiški. Dramskim igrokazima na duhovit način pokazuju tradiciju seoskog života i mentalitet naših ljudi, ali prate i aktualne današnje trenutke. Dramska skupina je 2008. predstavljala BPŽ na „48. Festivalu Kazališnih dramskih amatera Hrvatske“ u Kastvu i tada su s predstavom “Miraz” nominirani u prve tri skupine u kategoriji ČUVANJA HRVATSKE KULTURNE BAŠTINE.

Udruga je osnovana u župi Kraljice svete Krunice u Novoj Gradiški, 1994. godine. Oni su dokaz da se i bez vlastitoga prostora može raditi, ako imate volju, ako vas vodi ljubav i naravno ako imate razumijevanja okoline. Za “Trenk” je razumijevanje od samoga početka pokazala OŠ “Mato Lovrak” iz Nove Gradiške, u kojoj vrijedno uvježbavaju svoje programe. Ponosni su na rad djece i mladih kojih je preko 50. Ukupno imaju 75 aktivnih članova koji njeguju običaje Slavonije, ali i drugih krajeva Hrvatske.

Od prvoga dana postojanja čuvaju i Arhivu, koja je uvedena i u evidenciju Državnog arhiva u SB. Rad je zabilježen video uratcima kao i nosačima zvuka, čuvaju novinarske priloge i mnogobrojne fotografije. Dobitnici su mnogih priznaja i nagrada, a značajno mjesto zauzimaju GRB i MEDALJA grada Nova Gradiška.

I 2016. godinu započeli su brojnim nastupima na smotri pučkih igrokaza u Sikirevcima, 18. Poljoprivredno poduzetničkim idejama u Novoj Gradiški i Pokladnom jahanju u Bodovaljcima.

Fotografije: Helena Vlaović

 

Možda vas zanima...