24. SIJEČNJA – SVETI FRANJO SALEŠKI, ZAŠTITNIK NOVINARA I PISACA – „SVETAC DŽENTLMEN“

Leigh Hunt nazvao je sv. Franju Saleškog  „svetcem džentlmenom,“ što bi gospodin dobra vladanja, što je zaista i bio.
Svojim životom dokazao je, te naučavao, da je moguće biti visoko obrazovan i u isto vrijeme kršćanin duboko prožet Bogom. Išao je u korak s vremenom i odgovarao zahtjevima nadolazeće kulture.

Sv. Franjo Saleški rodio se godine 1567. u plemićkom dvorcu svojih roditelja u Savoji. Trebao je naslijediti veliko imanje i vladati. Nakon završenih srednjih nauka u isusovačkom kolegiju upisao se kao student prava na Sveučilište u Padovi.

Franjin otac je maštao o njemu kao svome nasljedniku, a on nenadano izjavi da želi postati svećenik.

Bio je na glasu kao izvanredan dušobrižnik  i što je bilo prirodnije nego da postane i biskup. I doista ga je papa imenovao ženevskim biskupom. Kao biskup radio je nesmanjenim žarom. Osnivač je Družbe oblata, koja i danas postoji i djeluje. Razvio je i izvanrednu spisateljsku djelatnost jer je imao dara za pisanje, pa njegova djela postadoše baština čitavoga kršćanstva. Umro je razmjerno mlad g. 1622. u 55. godini života.

Crkva ga je zbog njegovih djela proglasila naučiteljem i zaštitnikom katoličkih pisaca i novinara. Na dan sv. Franje Saleškog neki političari usvojili su dobru praksu te pozivaju novinare na nogodišnji prijem.

Možda vas zanima...