13. natjecanje orača Brodsko-posavske županije

 • 0r
 • 0r9
 • or1
 • or3
 • or4
 • or5
 • or7
 • or8
 • or10
 • or11
 • or12
 • or13
 • or14

 

Udruga natjecatelja u oranju Brodsko-posavske županije, Savjetodavna služba i Upravni odjel za poljoprivredu Brodsko-posavske županije, pod pokroviteljstvom općine Vrbje organizirali su u petak 22. srpnja 2016. godine 13. natjecanje orača Brodsko-posavske županije.

Natjecanje se održalo na parceli obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Josipa Brkanca iz Udruga natjecatelja u oranju Brodsko-posavske županije, Savjetodavna služba i Upravni odjel za Bodovaljaca (lokacija Stubol). Ukupno je nastupilo 15 orača u dvije kategorije, plug ravnjak i plug premetnjak.

Na svečanom otvorenju nazočio je zamjenik ministra poljoprivrede, Tugomir Majdak:

“Ovo nije prvi put da sam prisutan na ovom natjecanju. Svakako bih htio pohvaliti organizatore, jer su skupili pristojan broj poljoprivrednika. Posebno me veseli što ih je više od pola mladih. To ipak pokazuje da su mladi zainteresirani zapoljoprivredu. Naime, Ministarstvo poljoprivrede će zaprimljene prijave za mjere namijenjene mladim poljoprivrednicima što prije ocijeniti i dodijeliti sredstva kako bi se mlada gospodarstva i dalje mogla razvijati. Također, želim naglasiti da novi izbori neće usporiti otvaranje novih natječaja iz Programa ruralnog razvoja.”

Novi ministar poljoprivrede iz Brodsko-posavske županije?

Potpredsjednik HSS-a, Davor Vlaović ponosan je na mladost koja se mogla vidjeti na današnjem natjecanju:

“Svi ovi orači su vrijedni ljudi, koji su na polju po cijele dane. Komisiji neće biti nimalo lako ocijeniti i proglasiti najbolje. Hvala svima koji su se prijavili na natjecanje i što pokazuju da selo neće izumrijeti. Vidim da svi ovdje prate trendove, ulažu u tehnologiju, no najvažnije je puno rada i truda. Kao i do sada, uvijek ću se zalagati za bolji položaj poljoprivrednika. Na ove izbore izlazimo spremni, a kao što se i najavljuje, resor poljoprivrede trebao bi pripasti Hrvatskoj seljačkoj stranci.”

Na pitanje “hoće li novi ministar biti iz naše županije” Vlaović je odgovorio:

“Nećemo unaprijed izlaziti s prijedlozima i dogovorima. No vjerujem da bi HSS mogao puno više napraviti za poljoprivredu, jer smo stalno u kontaktu s poljoprivrednicima.”

Pročelnik županijskog ureda za poljoprivredu, Željko Burazović osvrnuo se na trenutno stanje u poljoprivredi, a posebno na cijenu žita:

“Možemo se hvaliti urodom i prinosima, no nakon što je žetva došla kraju, ispostavilo se da je većina uroda žita tek 3. klase. Naravno da poljoprivrednici ne mogu biti zadovoljni. Cijena od 0,85kn/kg je mala, nedovoljna. Ali danas sam sretan što vidim ove mlade ljude koji svoju budućnost ipak vide na plodnoj slavonskoj zemlji.”

Pobjednici natjecanja, Mahovac iz Bodovaljaca i Karavidović iz Gundinaca

Nakon otvorenja u 10.00 sati, poljoprivrednici su zauzeli svoje pozicije, a oranje su završili za dva sata.

Tročlana prosudbena komisija imala je puno posla, naime, prema njihovim riječima, sve su to iskusni poljoprivrednici koji orati znaju “žmireći”. I ovogodišnje je natjecanje pokazalo kako su orači s područja Brodsko posavske županije u spretnosti pri samom vrhu.

Dozvoljeno vrijeme za otvaranje prve brazde je 20 minuta. Nakon završetka otvaranja prve brazde oranje se zaustavlja na najmanje 60 minuta. Za to vrijeme suci ocjenjuju prvu brazdu. Natjecatelji s plugom premetnjakom moraju za to vrijeme napraviti markirnu brazdu za klin. Vrijeme za oranje cijele parcele ograničeno je na 2 sata i 40 minuta, što zajedno s otvaranjem prve brazde iznosi ukupno 3 sata.

Nakon svih mjerenja, komisija je donijela sljedeće rezultate:

Plug ravnjak:

 1. Dalibor Mahovac
 2. Mario Lovrić
 3. Kristijan Vlaović
 4. Stjepan Vučković
 5. Franjo Vrakić
 6. Antun Jovičić
 7. Ivan Petričević
 8. Valentin Lekić i Matej Dorić
 9. Marijan Petričević
 10. Ivan Kipšić
 11. Antun Lovričić

Plug premetnjak:

 1. Ivan Karavidović
 2. Dražen Lozić
 3. Luka Štivičić
 4. Ivica Karavidović

Dvojica najuspješnijih orača predstavljat će Brodsko posavsku županiju na državnom natjecanju orača u Velikoj Gorici. U kategoriji ravnjaka to je Dalibor Mahovac iz Bodovaljaca, a u konkurenciji premetnjaka Ivan Karavidović iz Gundinaca, a oba su dodala:

“Evo, ponovljen je rezultat od lani. Vjerujemo kako ćemo ove godine uspješno predstaviti našu županiju na državnom natjecanju orača.”

Za dobru atmosferu pobrinuo se Tamburaški sastav “Lengeri” iz Davora.

Možda vas zanima...