ANTO ŽAGRIĆ predsjednik Općinskog vijeća – interview povodom Dana Općine Nova Kapela

1

Gospodine predsjedniče, ovo je četvrti i posljednji Dan Općine u ovom sazivu Općinskog Vijeća. Kakva je atmosfera, kroz ovo razdoblje, na sjednicama Vijeća?

Prije nego što sam izabran za predsjednika Općinskog vijeća, imao sam političko iskustvo vijećnika Županijske skupštine BPŽ u prošlom sazivu. To iskustvo mi je pomoglo i nije mi trebalo neko vrijeme tranzicije na novu funkciju. Sjednice Vijeća budu „živahne“ na aktualnom satu, što je i normalno, obzirom da oporbeni vijećnici traže informacije ili pojašnjenja nekih poteza pozicije. Inače, atmosfera na Vijeću je radna, oporbeni vijećnici su konstruktivni u raspravama i često ne glasujuju po nekoj stranačkoj stegi, nego po vlastitoj savijesti. Mogu reći da je općinski proračun za ovu 2016. godinu izglasan jednoglasno, čime sam, kao predsjednik Vijeća, jako zadovoljan i ponosan.

Izabrani ste u Općinsko vijeće sa liste HSP-a. Imali ste tada za izbore svoj program, koliko ste zadovoljni  njegovim izvršenjem kroz ovaj mandat?

Većina stvari, za koje sam se zalagao kao nositelj liste na prošlim izborima, uglavnom je provedena. Nešto je možda provedeno u drugom organizacijskom obliku ili na neki drugi način od naše tadašnje vizije, no uglavnom sam zadovoljan s učinjenim.

Na području koje pokriva Općina Nova Kapela intenzivan je društveni život, aktivno je niz udruga građana, dosta je događanja. Kako ocijenjujete suradnju s udrugama i kroz koje sve im vidove pomaže Općina Nova Kapela?

Na našem području djeluje tridesetak udruga raznih profila. Gotovo svaka udruga, uz svoje redovne aktivnosti, ima jedan ili više središnjih događaja tijekom godine. Ove udruge su bogatstvo našeg kraja. Kroz neke se čuva baština koju smo naslijedili od naših predaka, neke unaprijeđuju sport koji je iznimno važan za razvoj mladih. Općinsko vodstvo nazočno je na svim godišnjim skupštinama ili u osobi načelnika Ivana Šmita ili nazočim ja kao predsjednik Vijeća. Udruge prema Zakonu podnose svoj program Općini i on je temelj za sufinanciranje aktivnosti iz programa. Trenutno radimo na legalizaciji niza objekata koje koriste udruge, što im je svakako pomoć i mimo podnesenog programa. U razgovorima s čelnicima udruga, imam dojam da su zadovoljni našim aktivnostima i podrškom njihovim programima. Evo, i u obilježavanju Dana Općine, lovačke i ribičke udruge su se uključile u pripremu pučkog veselja, kroz kuhanje čobanca i fiš paprikaša.

Ima li Općina suradnju sa susjednim jedinicama lokalne samouprave na nekim projektima?

Neki infrastrukturni projekti ne mogu završavati na katastarskoj granici Općine. Surađujemo s Općinom Staro Petrovo Selo na projektu „posavske magistrale“- ceste Seoce-Siče-Magić Mala- Komarnica. Kanalizacija naše općine i općine Oriovac trebale bi imati zajednički kolektor i na tom se predmetu intenzivno radi. Surađujemo s Općinom Davor obzirom da je vodocrpilište s kojega se snabdijevamo pitkom vodom na njihovom području, poduzeće koje ima koncesiju za odvoz smeća i otpada s područja naše općine također je iz Davora.

Kao što smo već rekli, izabrani ste u Vijeće sa liste HSP-a. U međuvremenu su se dogodile neke promjene. Sada ste član političke stranke čiji je predsjednik Mirko Duspara, vrlo uspješan gradonačelnik Slavonskog Broda. Pojasnite našim čitateljima kako je do toga došlo?

HSP-a izgubla je parlamentarni status i stranka se pasivizirala, na razini države i na županijskoj razini. Mi smo bili dobro organizirani na razini naše općine, no ostali smo usamljeni. Bez županijskog vijećnika, bez saborskog zastupnika, teško je lokalno raditi. Ostali smo u dobrim odnosima sa g. Mirkom Dusparom, koji je u međuvremenu osnovao udrugu Pravaš, i općinska organizacija HSP-a pristupila je početkom ove godine udruzi  Pravaš. Prošli mjesec udruga je transformirana u političku stranku.

Slijedeće godine, u svibnju, su lokalni izbori. Izlazite li na izbore samostalno kao politička stranka  ili će te biti dio nekakve predizborne koalicije? Kakave rezultate izbora očekujete?

Prije svega pokušati ćemo se izboriti, i duboko se nadam da ćemo uspjeti, da općina Nova Kapela dobije županijskog vijećnika kojega u ovom mandatu nije imala, a svakako ga zaslužuje kroz bilo koju političku opciju. Uvjereni smo da će naša stranka imati županijskog vijećnika s područja naše općine.
U Općini Nova Kapela ići ćemo samostalno sa svojom listom i očekujemo dobar rezultat, koji će nam omogućiti da mi budemo taj značajan politički čimbenik na lokalnoj političkoj sceni. Otvoreni smo za razgovore sa svima, ali očekujemo da će rezultati biti slični onima na poslijednjim izborima iz 2013. godine.

Što još želite poručiti na kraju ovog razgovora?

Svim žiteljima općine Nova Kapela čestitam Dan Općine i njezine zaštitnice Svete Klare.

 

 

Možda vas zanima...