INTERVIEW-SABORSKI ZASTUPNIK DAVOR VLAOVIĆ

  • da1
  • da2
  • da3
  • da4
  • da5
  • davor naslovna

 

Na kraju smo još jedne godine. Godina je to u kojoj su mladi, ali i oni nešto stariji, odlazili iz Hrvatske a najviše ih je iz Slavonije. Bila je to godina u kojoj smo imali prve izvanredne parlamentarne izbore, godina na kraju koje imamo i koliki toliki, gospodarski rast, u kojoj se prvi puta, nakon niz godina pada, stidljivo popravlja kreditni rejting Republike Hrvatske. Dolaze li konačno, dugo očekivana, bolja vremena? Tim povodom razgovaramo sa saborskim zastupnikom Davorom Vlaovićem (HSS).

   Postali ste saborskim zastupnikom u prošlom sazivu Hrvatskog sabora, kada je na čelu Vlade bio Tihomir Orešković. Na posljednjim izborima ponovo ste izborili zastupnički mandat. Vrlo ste aktivni u raspravama po svim temama, što nama žiteljima 5. izborne jedinice, daje nadu da će te, sa svojim kolegama zastupnicima, raditi na poboljšanju stanja u društvu, napose ekonomskog stanja u Slavoniji.
Molim Vas da napravite kratku inventuru stanja u Slavoniji sa naglaskom na gospodarstvo i trenutnu demografsku sliku:

Slavonija, pa tako i slavonsko gospodarstvo treba pomoć. Ključ gospodarskog razvoja su inovativni i sposobni mladi ljudi koji znaju artikulirati poduzetničke ideje i pretvoriti ih u poslovni plan koji može zaživjeti. Ovoga trenutka,  u Slavoniji se aktivnošću poduzetnika, polako oporavlja drvo-prerađivački sektor blagi pomaci vidljivi su u porastu broja zaposlenih u tom sektoru. Investitori su Slavonci, oni koji  su još uvijek entuzijasti i koji žele sačuvati život u Slavoniji. To nije dovoljno da bi Slavonija živjela,  a živjeti znači zaustaviti demografsko propadanje , u Slavoniji  danas ostaju samo stariji  radno nesposobni stanovnici, mladi odlaze na zapad u potrazi za boljim životom. Pokrenuti demografsku obnovu znači otvoriti nova proizvodna radna mjesta, osigurati opstanak OPG-ova, omogućiti život na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu kroz samozapošljavanje.  Gospodarstvenici u Slavoniji žive na području koje je stoljećima bilo prva liniji obrane Hrvatske od vremena Vojne krajine do Domovinskog rata, Marija Terezija je imala mjere za demografski oporavak raseljene Slavonije,  stanovnici su se u tom periodu u Slavoniju useljavali. Danas hrvatska Vlada mora pomoći gospodarstvenicima. Moj prijedlog je oslobađanje od plaćanja doprinosa na plaću i iz plaće ili barem dijela doprinosa.  Takva mjera može motivirati investitore za otvaranje novih proizvodnji u Slavoniji.

  Činjenica je da su našim poljoprivrednicima, obrtnicima i gospodarstvenicima na raspolaganju fondovi Europske unije kroz niz mjera. Mediji svakodnevno „bombardiraju“ što se sve može povući iz fondova. Postoji međutim niz problema, a neki su; da je niz OPG-a, obrtnika i malih poduzetnika blokirano. Niz gospodarstava je već zatvoreno. Velika većina poduzetnika nema kreditnu sposobnost kojom bi kreditirala svoj dio ulaganja. Cilj reformskih mjera ne bi trebao biti samo privlačenje novih ulagača kojima treba, u svakom slučaju pogodovati na određene načine, da bi uopće uložili svoj novac. Što treba učiniti  Vlada da postojeći OPG-ovi, obrtnici i mali poduzetnici koju su „na rubu“ poslovanja, opstanu i održe se?

Poljoprivrednicima, OPG-ovima Država mora staviti na raspolaganje državno poljoprivredno zemljište, mora provesti komasaciju, mora OPG-ovcima dati iste uvjete samozapošljavanja kao što  ih imaju poduzeća, svaki nezaposleni mladi čovjek, građanin RH mora imati ista prava, poljoprivreda ne smije biti zapostavljana, samozapošljavanje u poljoprivredi  treba potporu u vidu plaćanja ili oslobađanja od plaćanja dijela obveznih doprinosa.  EU fondovi jesu način kako stvoriti temeljni kapital, ali Država i za to mora imati volje. Prošlo je više od godinu dana  a da nije raspisan niti jedan natječaj. Takva praksa se mora mijenjati. Poljoprivredi treba vratiti njenu stratešku ulogu proizvođača hrane.  Naš, HSS-ov projekt je hrvatska hrana na hrvatskom stolu i uvođenje instituta poštene trgovačke prakse.  Utvrđeno prisustvo  „NE HRANE“ koja se prodaje kao hrana u trgovačkim centrima sigurno će pomoći da građani RH prepoznaju hrvatsku kvalitetu i hranu proizvedenu na našim OPG-ima.

  Opstanak ruralnih prostora, kojima većina Slavonije pripada, neće biti moguć ukoliko se ne dogode žurne i velike promjene u gospodarskoj slici Slavonije. Mladi su već otišli ili odlaze put Njemačke, Irske… Menadžeri turističke branše iz Dalmacije i Istre žale se ovih dana, da više ne mogu pronaći sezonsku radnu snagu u Slavoniji. Što po tom pitanju treba hitno činiti? Zar ne bi bilo dobro da se za sve ruralne prostore, koji u Hrvatskoj odumiru, uvede Irska stopa poreza na dobit i da postanu atraktivni za ulagače?

Slavonija je nekada bila  mjesto useljavanja , žitnica i mjesto zapošljavanja hrvatskog puka koji je teško živio. Danas se situacija promijenila. Slavonci odlaze na dalmatinski krš u potrazi za sezonskim poslovima u turizmu gdje rade u neljudskim uvjetima i za neprimjereno nisku plaću. Zato je HSS tražio povećanje minimalne plaće na 3.800 kn i  oslobađanje oporezivanja reinvestirane dobiti  poduzetnika. Za gospodarstvenike, one koji zapošljavaju treba osigurati potporu kroz oslobađane od svih ili dijela doprinosa, tako se to radi u ekonomijama i državama koje znaju koja su im strateška područja i  žele osigurati punu zaposlenost u njima.  To su mjere koje će pomoći ostanku mladih i zaposlenima jednako kao i gospodarstvenicima koji zapošljavaju. Kada su svi u sustavu zadovoljni možemo očekivati rast BDP-a i proizvodnje.
Izgradnja  prerađivačkih kapaciteta u mini proizvodnim kapacitetima na OPG-ima ili na bilo koji drugi način konačno mora zaživjeti. Slavonija ne smije ostati sirovinska baza.

 Vaša stranka HSS na području Brodsko posavske županije ima načelnike u polovici općina. Vidljivo je da se oni trude osigurati bolju infrastrukturu za svoje mještane, stvaraju pretpostavke za razvoj gospodarstva. Kako ocjenjujete rad lokalne uprave u kojima ste „na vlasti“, u ovom mandatu koji je pri kraju i što očekujete na lokalnim izborima u svibnju slijedeće godine?

HSS je narodna, građanska i pučka stranka čije politike prepoznaje lokalno stanovništvo jer svi naši načelnici su prije svega stanovnici svojih sela za čiji opstanak i ostanak rade  sve četiri godine mandata.  Općine u kojima su HSS-ovi načelnici izgradile su u najvećem dijelu  komunalnu, društvenu i socijalnu infrastrukturu. Daju mladima i udrugama puno prostora za njihovo djelovanje.  Načelnici su prepoznali LAG-ove kako model  aktivnog sudjelovanja civilnog sektora u životu zajednice koja predlaže i modelira život u zajednici.

Očekujem potvrdu mandata svim našim načelnicima u Brodsko-posavskoj županiji  i HSS-ovce u barem još dvije do tri općine u kojima imamo izvrsne kandidate.
Očekujem da cijela Slavonija na lokalnoj razini „pozeleni“.

  Vaša aktivnost u Hrvatskom saboru ulijeva nadu da se nešto ipak mijenja na bolje. Što na kraju želite poručiti Vašoj bazi koju zastupate, građankama i građanima naše izborne jedinice i čitateljima Slavonske Posavine?

Rodio sam se u Slavoniji, moja djeca planiraju život u Slavoniji, Slavonija ima budućnost. Ja kao saborski zastupnik  zagovarati ću gospodarsko i društveno jačanje Slavonije. Nisam šutio i neću šutjeti  Slavonija i Baranja su moj prioritet, a mojim Slavoncima želim blagoslovljen Božić i brži gospodarski oporavak u 2017.

Fotografije: fb profil Davor Vlaović

 

 

Možda vas zanima...